Сырдария ауданында макарон өнімдерін шығаратын цех іске қосылды

189

Сырдария ауданында макарон өнімдерін шығаратын цех іске қосылды,- деп хабарлайды "Opennews.kz" ақпарат агенттігі.


Бұдан былай сырдариялықтар жергілікті макарон өнімдерін тұтынбақ. Қызылорда облысының кәсіпкерлік және өнеркәсіп басқармасының берген мәліметіне сүйенсек, солардың бірі ретінде Сырдария ауданынан макарон өнімдерін шығаратын жаңа цех ашылған. 

Дүкен сөрелерінен неше түрін көруге болады макарон. Олар адамның күнделікті рационында тұтынудың айтарлықтай үлесін алады. Макарон өнімдерін өндірумен байланысты бизнес оны жүзеге асыру процесінде қиындықтарға тап болмай, алдын ала тиімді.

Тамақ өнеркәсібінің бұл түрі санитарлық талаптарды сақтауды талап етеді. Бұл жұмыс істейтін персоналдың санитарлық кітаптармен қамтамасыз етілуіне, сондай-ақ үй-жайлардың санитарлық-гигиеналық жағдайы туралы құжаттаманың болуына байланысты.
Макарон өнімдерінің өндірісі шағын фабрика ретінде ұсынылған, оның құрамына ұн елеуіштері, тұрақтандырғыштар, конвейерлер, дайын макарон өнімдерін орау үшін арналған жабдықтар кіреді. Өндіріс үшін әртүрлі сорттардың ұны, сондай-ақ бояғыштар мен жұмыртқаның сарысы түріндегі табиғи қоспалар қолданылады.
Бұл цехтың ашылғанына көп бола қоймаса да, жас кәсіпорын отандық нарықта өзінің маркасын аудан халқына танытып үлгерді. Жаңа макарон цехының жоспарланған қуаты – күніне 40 келі макарон. Әзірге макаронның 10 түрі даярлануда. 

Кәсіпорын басшысының айтуынша, цехқа автоматтандырылған өндіріс желісі сатып алынған. Мұнда ұнды ыдысқа құю, қамыр илеу, одан макаронды дайындау, формаға салып кесу, ыдысқа қаптауға дейінге әрекеттің барлығы автоматты түрде жасалады.

"Цех макарон өнімдерін дайындау үшін қазақстандық ұнды пайдаланады. Цехтың толықтай автоматтандырылуы, әрі қазақстандық шикізатты пайдаланатындығы – нарықтағы макарон өнімдері бағасының төмендеуіне септігін тигізеді.", – деді цех басшысы Ғалымжан Танатаров.


Айта кету керек, 2021-2025 жылдарға арналған кәсіпкерлікті дамыту жөніндегі ұлттық жоба шеңберінде жаңа бизнес-идеяларды іске асыру үшін 2022 жылы 26 жоба мемлекеттік грантқа мақұлданған.

“2022 жылдың 9 айының қорытындысы бойынша еліміздегі макарон өндіретін 40 кәсіпорын 122,8 мың тонна өнім өндірді. Былтырғы ұқсас кезеңмен салыстырғанда көрсеткіштердің 5,8% - ға өсуі байқалады.  Бұл ретте қазақстандықтар жыл сайын орта есеппен 130 мың тоннаға жуық макарон тұтынады. Экспортқа келетін болсақ, шетелге 47,1 мың тонна сатылды, бұл көлем 2021 жылдың ұқсас кезеңінің деңгейінде қалды. Қазақстандық макаронның негізгі тұтынушылары Ресей, Өзбекстан және Тәжікстан болып отыр”, – делінген министрлік мәліметінде. 


Макарон өнімдері ең алғаш Азия елдерінде ертеден белгілі болған. Орта ғасырларда неополитон саудагерлері макарон өнімдерін АҚШ-тан Италияға әкелген. Содан бастап Италия макарондардың Отаны атанған. «макарон - италяндардың дәстүрлі тағамы» деп атауға болады.
XVIII ғ. Италияда, Францияда макарон өнімдері өндірісте механикалық престерімен шығарыла бастады. Қазақстан үшін макарон өнімдерін шығару жаңа сала.

Сыр өңірінің кәсіпкерлері макарон өнімдерін өндіруге бетбұрды. Өңірдегі шағын кәсіпорындардың бірі бүгінде жайманың үш түрін шығарып, аймақты толық қамтуда.

«Бизнестің жол картасы-2022» бағдарламасы аясында ашылған өндіріс орны енді өз өнімін отандық нарыққа шығаруды жоспарлап отыр.

Түтікшелі макарондар көлденең қимасының өлшеміне қарай түрлерге бөлінеді: диаметрі 4 мм-ге дейін сабан; арнайы диаметрі 4,1-ден 5,5 мм-ге дейін, қарапайым диаметрі 5,6-дан 7 мм-ге дейін, әуесқой диаметрі 7 мм-ден астам. Құбырлы қабырғалардың қалыңдығы 1,5 мм-ден аспауы керек (орау бірлігіндегі макарон массасының 5% -нан аспайтын мөлшерде 2 мм-ге дейін рұқсат етіледі).
Құбырлыларға жатады (1-сурет): макарон өнімдері – ұзындығы кемінде 15 см түзу кесілген түтік; мүйіздер - ұзындығы 1,5-тен 10 см-ге дейін түзу кесілген қисық немесе түзу түтік; ұзындығы 3-тен 10 см-ге дейін қиғаш кесілген қауырсын-түтік.
Макарон өнімдерін өндіру процесі келесі негізгі операциялардан тұрады:
  • Шикізатты дайындау. Ұнды електен өткізеді, оны металл-магниттік қоспалардан бөледі, қыздырады (ұнның температурасы кем дегенде 10°С болуы керек), зауыт зертханасының нұсқауы бойынша ұнның әртүрлі партияларын араластырады.
  • Паста қамырын пісіру. Су қажетті температураға дейін қызады, қоспалар мен ұн араластырылады. Мұның бәрі араласады.
  • Қамырды престеу және қалыптау. Бұл нүкте иленген қамырды нығыздау үшін қолданылады, яғни. оны біртекті пластикалық сынақ массасына айналдыру керек. Содан кейін қалыптау қамырды металл матрицадағы саңылаулардан күштеп өту арқылы жүзеге асырылады.
  • Шикізаттарды кесу. Матрицадан сығымдалған шикі макарон кесектерге кесіліп, кептіруге дайындалады. Кесу кезінде олар бетінде кептірілген қыртысты алу үшін ауаны қарқынды түрде үрлей бастайды. Бұл макаронның жабысып қалмауы үшін қажет.
  • Кептіру. Бұл кезеңнің мақсаты - соңғы пішінді бекіту және микроорганизмдердің дамуын болдырмау. Бұл процесс «жоғары» температурада жүзеге асырылады.
  • Кептірілген өнімдерді салқындату. Процесс өнімдердің температурасын қаптаманың температурасымен теңестіруге арналған. Егер олар салқындатылмаса, онда қаптаманың тұмандануы байқалады және нәтижесінде өнім массасының өзгеруі.
  • Бас тарту және орау. Әдетте қаптама ретінде қораптар, қораптар, қағаз пакеттер, қораптар және қаптары бар сөмкелер қолданылады.
Макарон өнімдерінің кең таралған тағам өнімдерімен салыстырғанда бірқатар артықшылықтары бар. Сақтау кезінде макарон өнімдері нан сияқты ескірмейді, крекермен салыстырғанда гигроскопиялық қасиеті төмен, дәмі мен тағамдық қасиеттерін нашарлатпай жақсы тасымалданады және сақталады (бір жылға дейін және одан да көп). бойынша макарон тағамдық құндылығыартық бидай наны, өйткені олар ақуыздық заттардың максималды мөлшері бар бидай ұнынан жасалған. Олардың құрамында 9 - 13% белоктар, 75 -79 сіңімді көмірсулар, 0,9 майлар, 0,6% минералдар мен витаминдер B 1, B 2, PP және т.б. Макарон өнімдерінің калориялығы 360 ккал/100 г. Олардың сіңімділігі адам ағзасына дәнді дақылдардың сіңімділігінен жоғары. Макарон белоктары 85%, көмірсулар 98%, майлар 95% қорытылады. Олардың ішінде тағамды тез дайындауға болады, өйткені олардың пісіру ұзақтығы 5 - 15 минут.